3. fórum

A Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványának 3. Fórumára a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központjában került sor 2011. június 3-án.

A fórumot Prof. Dr. Bodor Elek, az alapítvány védnöke nyitotta meg. A meghívón szereplő tudományos beszámolók és a szívműtéteken átesett volt betegek előadásai igen hasznosak és tanulságosak voltak. A résztvevők kötetlen beszélgetés keretében számtalan érdekes, izgalmas kérdést intéztek a jelen lévő neves, komoly szakmai múlttal bíró előadóinkhoz.

Elsőként Bozóné Kegyes Réka dietetikus számolt be betegútjáról és arról, miként lett 2 gyermek boldog anyukája.
Ezt követően orvosi előadásokra került sor.

Dr. Sepp Róbert a genetika tudományába vezette be az érdeklődőket, valamint a bonyolult öröklésmeneteket is igyekezett elmagyarázni a jelenlévőknek. Közérthető szavaiból megtudhattuk, milyen az egyes szívbetegségek ismétlődési kockázata.

Dr. Tóth Attila a felnőtt korú veleszületett szívhibák nyomon követésére használt szív MRI vizsgálatok jelentőségével ismertette meg a betegeket. Láthatták miként néz ki a gyakorlatban a szívbillentyűk működése MRI felvételen, bepillantást nyertek az eredmények hosszadalmas kiértékelésébe és most már tudják, miért nem vehetik azonnal kezükbe leletüket egy ilyen vizsgálat után.

Dr. Apor Astrid az endocartitis profilaxisról a thrombembólia megelőzéséről, a syncumáros életvitelről szolgált hasznos tanácsokkal.

Prof. Dr. Hartyánszky István az új szívműtéti típusokról számolt be komplex veleszületett aorta-ív rendellenesség esetén. Szemléletesen ábrázolta, hogy a szívsebészek miként varázsolnak „új” szívet tűvel-cérnával.

A szakmai beszámolók után Fekete Edina és Sió Eszter osztotta meg gyógyulásának történetét. Talán nem meglepő, hogy amint Réka, úgy ők is olyan pályát választottak, amivel embereken segítenek. Edina szociális munkásnak, Eszter gyógytornásznak tanul.
Végezetül kinn a kertben a régi és új barátok cseréltek tapasztalatokat, élményeket és e-mail címeket.

Köszönettel tartozunk Merkely Béla professzor úrnak, a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központ igazgatójának, aki helyet biztosított az eseménynek, valamint a SE Kardiovaszkuláris Központ, a GOKI és a Szegedi Tudományegyetem kiváló előadóinak magas szintű beszámolóikért.

A fórumon elhangzott előadások:

Támogatóink:

         

© 2023 Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványa