5. fórum

2013. június 26-án a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív‐ és Érgyógyászati Klinika előadótermében rendezték meg az ötödik Alapítványi Fórumot.

Az esemény a „Beteg szívvel születni és élni” címmel meghirdetett pályázat eredményhirdetésével kezdődött. A díjak kiosztása után a pályázók felolvasták beszámolójukat, megosztva a közönséggel, betegtársakkal életútjukat, akik előtt példaértékű lehet a pályázók kitartása és optimizmusa.

A hallgatóság „fittségéről” Prof. Dr. Apor Péter egyetemi tanár gondoskodott, aki előadása előtt felállította a közönséget és tornájával átmozgatta az elzsibbadt végtagokat, mosolyt csalva ezzel az arcokra. Előadásában felhívta a figyelmet, hogy szívbetegeknek is szükségük van a rendszeres fizikai aktivitásra és megvannak a lehetőségeik fittségük növelésére.
Dr. Szilágyi Szabolcs „A Pacemaker kezelés – mire figyeljen a beteg, mit ellenőriz az orvos?” címmel tartott előadást. A betegek a kezükbe foghatták a bemutatott pacemakereket, mi több választ is kaphattak a bennük felmerült kérdésekre.

Az „uzsonna” szünetében sütemények és üdítők mellett a régi és új barátok cseréltek élményeket.

Prof. Dr. Hartyánszky István a műszív és szívátültetés kialakulásának történetéről tartott előadást. A közönség megtudhatta, hogy milyen lehetőségeket kínál a szívátültetés, ha már a gyógyszeres kezelés és a szívműtét hatástalannak bizonyul.

Dr. Tóth Attila a szívbetegek új vizsgálati módszerébe, a szív MRI rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. Különböző veleszületett szívhibák felvételein mutatta be, hogy a szakember számára milyen jelentéssel bírnak a laikus által csak „fekete-fehér pacáknak” látott foltok.

A kötetlen beszélgetés után a „szívbarátok” a jövőbeni találkozás reményében egy nagy öleléssel búcsúztak egymástól.

Köszönettel tartozunk Merkely Béla professzor úrnak, a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központ igazgatójának, aki helyet biztosított az eseménynek, valamint a kiváló előadóknak, akik szabadidejüket feláldozva gazdagították a Fórumunkat.

„Beteg szívvel születni és élni” címmel meghirdetett pályázat díjazottjai:

Támogatóink:

         

© 2023 Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványa