6. fórum

Idén is megrendeztük alapítványunk éves fórumát a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika előadótermében. A június 27-i rendezvény résztvevői magas színvonalú előadásokat hallhattak a meghívott orvosoktól.

Az első előadó Dr. Elekes Tibor szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus szakorvos volt. Előadásából a veleszületett szívhibák öröklődéseinek esélyeiről és a magzati ultrahang fejlődéséről hallhattak a résztvevők, valamint megtudhatták milyen fontos szerepe van a szülész-nőgyógyásznak a veleszületett szívhibák felismerésében és kiszűrésében.

Dr. Móró Nárcisz frissen végzett orvos, Tudományos Diákköri munkájában a DiGeorge-szindrómát mutatta be, amely egy a 22-es kromoszómához köthető genetikai rendellenesség. A szindróma a szív és nagyerek fejlődési anomáliája, amely a mellékpajzsmirigy és csecsemőmirigy fejletlenségével, hiányával, arcfejlődési zavaraival jár együtt.

Dr. Liptai Csilla klinikai szakorvos a veleszületett szívbetegséggel élők számára a gyermekvállalás legújabb lehetőségeit ismertette. Az érdeklődők megtudhatták, hogy az egyes szívhibák, milyen kockázatot jelentenek az anyára és a magzatra nézve.

Dr. Havasi Kálmán kardiológus szakorvos a „Felnőttkori veleszületett szívhibák várható és „valós” előfordulása” címmel tartott előadást. Megismerhettük azt a regisztert, amely a csongrádi régió (3 megye) veleszületett szívbetegeinek adatait tartalmazza. Mindez nagyban elősegíti a betegek nyomon követését és a velük való kapcsolattartást.

Prof. dr. Hartyánszky István az egykamrás szív műtéti megoldásait, felnőttkori vonatkozásait ismertette, valamint bemutatta a magzati ultrahangot, mint szűrési lehetőséget.

Sió Eszter gyógytornász egy rövid tornával átmozgatta a hallgatóságot, majd a testmozgás szükségességére, a fizikai aktivitás előnyeire hívta fel az érdeklődők figyelmét. Az ajánlott mennyiséget és intenzitást mind a szakma, mind a beteg aspektusából is bemutatta.

Az előadások után a betegek kérdéseikkel bátran fordulhattak az orvosokhoz, majd szendvicsek és sütemények mellett a régi és az új betegtársak élményeket és e-mail címeket is cserélhettek.

Köszönettel tartozunk az értékes előadásokért a résztvevő orvosoknak, valamint Merkely Béla professzor úrnak, a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központ igazgatójának, hogy helyet biztosított az eseménynek.

Visszajelzéseiket továbbra is várjuk E-mailben, illetve kérjük, jelezzék, hogy a következő fórumokon milyen témákról szeretnének előadásokat hallani!

A fórumon elhangzott előadások:

Angol nyelvű szakirodalmi ajánlások a veleszületett szívbetegek fizikai aktivitásról:

Támogatóink:

         

© 2023 Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványa