8. fórum
Veleszületett szívhibákban várható progresszív aorta tágulatokról

Idén július elsején tartottuk meg az alapítványi fórumunkat a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika előadótermében. A 8. fórumunkon a veleszületett szívhibákban várható progresszív aorta tágulatokról hallottak a résztvevők részletes, új információkat.

Prof. dr. Kádár Krisztinától, megtudhattuk, mely veleszületett szívbetegség esetén lehet számítani későbbi aorta tágulásra. Ennek előfordulási gyakoriságáról dr. Havasi Kálmán számolt be a szegedi kutatócsoportjuk által létrehozott Csongrád Regiszter alapján. A szegedi kutatócsoport tagja, dr. Rácz Gergely diploma munkáját mutatta be nekünk, melyben a veleszületett aorta szűkülettel élő felnőttkori betegeket követte nyomon, s megállapította, hogy a bicuspidalis aorta billentyű esetén igen gyakori a későbbi aorta tágulat. Dr. Liptai Csilla doktornőtől tudhattuk meg, hogy milyen gyakran van szükség kontroll ultrahangra és MRI vizsgálatra az aorta tágulat nyomon követéséhez, valamint, hogy mikor jön el a műtét ideje. Azt, hogy hogyan is néz ki MRI felvételen egy évről-évre egyre nagyobb átmérőjű aorta, dr. Tóth Attila mutatta meg nekünk. S ahogy a mesékben, úgy itt is, ha a vége jó minden jó, hiszen prof. dr. Hartyánszky István szívsebésztől megtudhattuk, hogy megoldásképp a gyógyulásra több műtéti technika is létezik, kinek épp melyikre van szüksége. Bozóné Kegyes Réka dietetikus pedig felhívta figyelmünket, hogy mit tehetünk, ehetünk a szívünk egészségéért az új hazai ajánlás az okos tányér alapján. Az érdekes előadások után régi és új barátok az elmúlt egy év élményeit, gyógyulásait osztottuk meg lelkesítve egymást.

Köszönettel tartozunk dr. Merkely Béla professzor úrnak, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójának, aki helyet biztosított az eseménynek, valamint az előadóknak, hogy gazdagították fórumunkat.
Visszajelzéseiket továbbra is várjuk E-mailben, illetve kérjük, jelezzék, hogy a következő fórumokon milyen témákról szeretnének előadásokat hallani!

A fórumon elhangzott előadások:

  • Prof. dr. Kádár Krisztina: Gyermekkortól a felnőttkorig

  • Dr. Havasi Kálmán: Epidemiológia és adatfelmérési kérdések, Csongrád Regiszter

  • Dr. Liptai Csilla: Klinikai nyomonkövetés módszerei

  • Dr. Bartha Elektra: Műtéti indikáció Marfan szindrómában

  • Dr. Tóth Attila: MRI a hosszútávú nyomonkövetésben

  • Prof. dr. Hartyánszky István: Billentyű megőrző és radikális szívműtétek

  • Kegyes Réka, Sió Eszter: Életmód, táplálkozás és sportolás szempontjai 

Támogatóink:

         

© 2023 Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványa