4. fórum

Negyedik alkalommal rendezték meg a Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványának fórumát. Az eseményre a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központjában került sor 2012. június 29-én

„10-20 évvel a gyermekkori szívműtét után” – szólt a mottója az idei konferenciának, amelyet Bodor Elek professzor úr, az alapítvány védnöke nyitott meg.

Az orvosi előadók közül elsőként Dr. Mogyorósy Gábort hallhattuk a veleszületett szívbetegségek epidemiológiájáról. Majd Dr. Tóth Attila a szív MR vizsgálat háttérmunkáját mutatta be, egyszersmind megtudtuk, hogy milyen hosszadalmas elemzés szükséges egy számokkal teli lelet mindenre kiterjedő kiértékeléséhez. Kádár Krisztina professzorasszony előadásából a magzati kardiológia fontosságát ismerhettük meg. Prof. Dr. Hartyánszky István elmagyarázta mi az oka, hogy felnőtt korban reműtétre kerülnek a Fallot tetralógiával műtött gyermekek, illetve milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a szívsebészek kezében a különböző problémák megoldására. Dr. Liptai Csilla előadásában a szívbetegek számára kulcsfontosságú kérdésére kereste a választ, miszerint: szívbetegként vállaljak-e gyermeket? Megtudhattuk, hogy az egyes szívbetegségek mekkora kockázatot jelentenek a gyermekvállalás során. A hivatalos programot követően az előadók készséggel válaszoltak a betegek és hozzátartozóik kérdéseire.

Az orvosi előadásokat a betegek beszámolói követték. Bozóné Kegyes Réka elmesélte miként is lett szívbetegként két gyönyörű gyermek édesanyja. Megismerhettük Sió Eszter betegútját, amely szívműtéttel kezdődött, de ma már a legmagasabb hegycsúcsok sem jelentenek számára akadályt.

A fórum baráti, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Köszönettel tartozunk Merkely Béla professzor úrnak, a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központ igazgatójának, hogy helyet biztosított az eseménynek. Hálásak vagyunk az SE Kardiovaszkuláris Központ, a Debreceni Egyetem és a GOKI előadóinak magas szintű előadásaikért.

Előadások:

Támogatóink:

         

© 2023 Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványa