7. fórum
Fallot tetralogia

Hetedik alkalommal rendeztük meg a Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványának fórumát a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Az érdeklődők a Fallot tetralogiával kapcsolatban hallhattak naprakész, új információkat.

Az első előadást Dr. Havasi Kálmán kardiológus szakorvos tartotta, aki munkatársaival együtt létrehozta a dél-alföldi régió congenitalis szívbetegeit tartalmazó CSONGRÁD Regisztert, amely 1962-től követi nyomon a veleszületett szívbetegek számát, betegség- és műtéti típusát. Így ezen adattár alapján a hallgatóság megismerhette a Fallot tetralogia gyakoriságát.

A Fallot tetralogia klinikai nyomon követésében továbbra is elsődleges az ultrahang vizsgálat, amelyről részleteket Dr. Liptai Csilla klinikai szakorvostól kaptak a résztvevők. Ugyanakkor a még pontosabb eredmények érdekében elengedhetetlen a megfelelő időközönkénti kontroll szív MRI. Dr. Tóth Attila radiológus szakorvos MRI felvételeken mutatta be a Fallot tetralogia jellemzőit.

Dr. Osztheimer István kardiológus szakorvos jóvoltából a ritmuszavarok diagnosztizálásban új teret hódító loop recorder vizsgáló eszközzel ismerkedhettek meg az érdeklődők, amely a hirtelen ájulással járó ritmuszavar diagnózisában tölt be fontos szerepet. Mindez egy pendrive méretű kis eszköz, amelyet a bőr alá ültetnek be és folyamatosan rögzíti az EKG jeleket, s ha kórosat észlel, elmenti a memóriájába.

Prof. Dr. Kádár Krisztina gyermekkardiológus főorvos, egyetemi magántanár egy ” régi-új” módszerre a laborvizsgálat fontosságára hívta fel a figyelmet. A BNP labor érték a szívelégtelenség súlyosságának megítélésében tölt be meghatározó szerepet, amelynek segítségével rendkívül hasznos a laborvizsgálattal kontrollálni a legkülönbözőbb értékeket.

Prof. dr. Hartyánszky István szívsebész főorvos, egyetemi magántanár a redo műtétek típusairól és eredményeiről számolt be. Az érdeklődők megismerhették a legújabb módszert a pulmonális billentyű beültetésére, amely a mellkas megnyitása nélkül már katéteres úton elvégezhető.

Sió Eszter gyógytornász egy kis tornával mozgatta meg a hallgatóságot, majd a veleszületett szívbetegek terhelhetőségével foglalkozó új kutatásokat mutatta be, kiemelve a Fallot tetralogiás betegcsoportot.

Köszönettel tartozunk Merkely Béla professzor úrnak, a Semmelweis Egyetem Kardiovaszkuláris Központ igazgatójának, aki helyet biztosított az eseménynek, valamint az orvosoknak a kiváló, magas szintű előadásaikért.

A továbbiakban is várjuk visszajelzéseiket e-mailben, illetve jelezzék, hogy a következő fórumon milyen témákkal szeretnének előadásainkon találkozni.

Az alábbiakban közöljük az eseményen készült képeket és előadásokat.

A fórumon elhangzott előadások:

Támogatóink:

         

© 2023 Felnőttkorú Veleszületett Szívbetegek Alapítványa